Yabancıya vatandaşlıkta satış vaadi sözleşmesi şartları!

Yazar: , Kategori: Emlak Tarih: .

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri bir araya geldi. Yabancıların gayrimenkul satın alarak vatandaşlık hakkına sahip olmalarıyla ilgili AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) toplantı salonunda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri buluştu. 2018 yılında Türk vatandaşlığına geçiş şartlarında değişikliğe gidilmişti. Konut alana Türk vatandaşlığı limiti 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilen karar 07.12.2018 tarihinde yayımlandı. Sektör temsilcilerinin konuya dair sorularını yanıtlayan Vali Yerlikaya, yabancıların konut alarak vatandaşlık hakkı elde etmesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

İşte detaylar…

 

 

Satış vaadi sözleşmesiyle vatandaşlık nasıl gerçekleştirilir?

• Satış vaadi sözleşmesiyle vatandaşlık hakkı 7.12.2018 tarihinden itibaren yapılan işlemler için geçerlidir.

• Kat irtifakı-mülkiyeti kurulmuş yerler için geçerlidir.

• Sözleşme içerisinde 3 yıl satılamaz şerhi yazılması gerekir.

• Ödeme peşin olmalıdır. (Ödeme taksitli gerçekleştiriliyorsa, son taksit ödendikten sonra vatandaşlık başvurusu yapılabilir.)

• SPK lisanslı firmalardan ekspertiz yapılmalıdır. (taşınmazın bitmiş halindeki değeri esas alınır)

 

Gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gerekenler!

• Taşınmazın cinsi (arsa, mesken, iş yeri, otel, dükkân vb) önemli değildir. Birden fazla gayrimenkul satin alınabilir. Taşınmazın değeri en az 250 bin dolar olmalıdır.

• Alınacak taşınmaza SPK lisanslı firmalardan ekspertiz yapılmalıdır. Tapu müdürlüklerinde yapılacak olan satış işlemlerinde bu eksper raporu esas alınacaktır. Tapu harçları bu değer üzerinden hesaplanır.

• Tapunun devri yapıldığı güne ait merkez bankasının belirlediği efektif satış kuru esas alınır.

• Taşınmaz devri gerçekleştikten sonra ilgili taşınmaz üzerinde “3 yıl satılamaz” şerhi konulmalıdır.

• Ödeme dekontları, satış işlemine ait satış bedeli transferi bankalar aracılığı ile TL karşılığında gerçekleştirilmelidir. Bu dekontlar bankalar tarafından onaylatılıp tapu müdürlüğüne sunulur.

 

Kimler başvuruda bulunabilir?

• Vatandaşlık başvurusu, sadece yatırımcının eşi ve 18 yaşından küçük çocukları için yapılabilir. Yatırımcı diğer yakınları için vatandaşlık başvurusunda bulunamaz.

• Taşınmazın müşterek sahipleri de ayrı ayrı vatandaşlık başvurusu yapabilir. Örneğin; 1 milyon dolar bedelli bir taşınmazı 4 kişi ortak olarak alarak vatandaşlık başvurusu yapabilir. Önemli olan kişi başına düşen hissenin 250 bin dolar olmasıdır. Ancak bu durum ikamet izni için geçerli değildir. Bir taşınmaz için ancak bir kişi ikamet izni talebinde bulunabilir.

• Satın alınan gayrimenkul tamamlanmazsa vatandaşlık hakkı iptal olmaz. Söz konusu gayrimenkulü 3 yıl satmama şartının yerine getirilmesi yeterli.

 

 

Kaynak

Benzer Haberler